Notícies

“LA SUBVENCIÓ MUNICIPAL NO S´AJUSTA A LES NECESSITATS DEL CLUB “

Pere Joan Pusó (President del Club Manresa Futbol Sala)

LA SUBVENCIÓ MUNICIPAL, NO ES JUSTA

 

Arran del publicat al diari Regio 7 en relació a les subvencions municipals per entitats esportives manresanes a nivell nacional, el Covisa Manresa està afectat en aquest afer.

Si fem història i anem anys enrere, el Club Manresa Futbol Sala sempre havia rebut de l’ajuntament de Manresa una subvenció estable i amb una quantitat superior a l´actual. Posteriorment, l’Ajuntament va modificar el tipus de subvencions fent una subvenció amb valoracions de puntuacions. Aquest fet va fer baixar en més d’un 80 per cent la del Club Manresa Futbol Sala.

Davant d´això, es va fer ara fa dos anys una reunió amb l’actual alcalde i el regidor de l´anterior legislatura, Antoni Massegú. Ells varen solventar el problema creant un  nou concepte de subvenció establerta a equips que competeixen fora de Catalunya, anomenada estatal.

El primer any es va complir l´acord econòmic amb l´ajuntament amb la quantitat pactada d’aproximadament uns 22.000,00 euros. Però aquesta temporada la subvenció s´ha vist reduïda en la xifra de 7.647,00 euros davant la sorpresa general de la directiva local.

El president Pere Joan Pusó, reescollit fa uns dies, surt en defensa dels interessos del club en aquest aspecte.

 

Com veieu des del club la gestió en la subvenció municipal a la vostre entitat? 

–  El Club Manresa necessita d’una fiabilitat en la subvenció municipal al igual que la té amb els seu patrocinador principal i els seus cosponsors. No pots preveure un pressupost i que després aquest no es compleixi segons el previst. Et trastoca tots els números el fet que s´hagi baixat molt considerablement la subvenció. 

 

Quin raonament va donar l´ajuntament davant aquest fet?

– Es va parlar amb l´antic regidor, Antoni Massegú. El seu raonament va ser que s´havia inclós un club més a la subvenció estatal i que per tant la quantitat era inferior per a cada entitat. Aquest fet va molestar molt ja que no és el què s´havia parlat en la reunió al consistori. A més, no entenem el perque si s´incorpora un club més a la subvenció estatal, no s´augmenta el paquet econòmic de la mateixa per no perjudicar als clubs. 

 

Des del club s´ha demanat mai una nominativa?

– Si. Aquest fet s’havia comentat amb la regidoria anterior,fins i tot reconegut en algun moment que fora el necessari pel club i per la seva estabilitat. Amb Anjo, regidor actual també s´ha comentat aquest fet però ell acaba d´aterrar al càrrec.

Cal tenir una fiabilitat. No és possible que el Club Manresa es mogui per uns barems amb puntuacions a l´hora de rebre una subvenció. I una altra cosa,per rebre una subvenció de la quantitat que sigui,cal presentar factures exageradament per sobre de la quantitat que reps, fet al qual no li trobem la logica però que complim.

 

El nivell del primer equip i l´entitat en general?

– El primer equip està en el tercer graó en categoria federativa a un pas de la segona divisió on ja es viatja per tot Espanya. Això suposa ser el segon equip de la ciutat, deixant de banda l’atletisme i la gimnastica que també surten de Catalunya a competir però que es tracta d´esports diferents al futbol sala, bàsquet o be futbol. Les formacions base a totes a les màximes categories essent una referencia a Catalunya amb un nombre important de jugadors a la selecció catalana en masculí i femení.

Com valora això l´ajuntament? Ho valora com a un esport de menor nivell? El futsal ja supera amb llicencies a una gran majoria d´esports, cal tenir-ho present. Les subvencions de promocio d´excelència i promoció esportiva son molt reduïdes i a més inestables. En una d´elles hem baixat de rebre 5.000,00 euros a 2.053,52 euros.

 

Es insuficient la subvenció i caldría saber cada any de que disposeu?

– Com he dit, cal saber del que es pot disposar i no tenir ensurts econòmics com el d´aquesta temporada. També per insuficiencia. Enguany, tenim el compromis del nou regidor de recuperar els quasi 8.000,00 euros que s´han retallat de la subvenció en l´anterior legislatura, però jo no ho veig clar. 

 

Quina valoració es fa en general de la política de subvencions de l’ajuntament?  

– No pot ser que el Club Manresa Futbol Sala pateixi aquesta inestabilitat econòmica en concepte de la subvenció municipal. El Covisa Manresa ha passat de rebre una subvenció de 22.305,00 al 2022 a 14.658,65 al 2023. Una diferència negativa  important pel club que desvía negativament la nostra previsió de pressupost. Aquest club necessita imperiosament d’una subvenció nominativa amb una quantitat acordada que tingui fiabilitat.

 

Aquest diferencial negatiu està en el dèficit d´aquesta temporada? 

– Aquesta diferència de la subvenció en negatiu de quasi 8.000,00 euros està com és normal en el pressupost d´ aquesta temporada 23-24 . Per tant queda en el dèficit  actual si no és resolt des de l´Ajuntament. Conseqüentment, no volem arribar a què els jugadors i cos tècnic del primer equip no puguin cobrar el pagament d’alguna mensualitat, afectant també en part a entrenadors de les formacions base. 

 

Es pot solucionar?

– Hem parlat amb el nou regidor Anjo Valentí. Ens diu que recuperem aquesta diferència, però no ho entenc. Si tenen pressupostats 45.000 euros per els tres clubs estatals tal i com publica Regio 7, a mi no em surten els números. Hauriem de rebre uns 30.000,00 euros al baixar-nos la subvenció per valor de 8.000,00 aquesta temporada. Caldrà parlar amb l´Ajuntament amb qui ja hem sol·licitat una reunió, sense resposta pel moment. 

 

Quin es l´ingrès més important del club?

– Varis, la subvenció municipal ajuda, però no el suficient, el sponsor principal Covisa, els cosponsors, la publicitat estàtica i altres més reduïts com socis i abonats. Altres clubs disposen d´un important ingrés en concepte de quotes dels equips base. Aquí no, les plantilles són molt més curtes que al futbol i tenim els equips seleccionats per competir, no per ingressar i mantenir al primer equip. No fem més equips perquè no tindrien el nivell que el club desitja ni tampoc disposem de l´espai en instal·lacions

 

El Club Manresa com es sent?

– Ens sentim impotents. Amb el primer equip a segona divisió B i les formacions bases a un alt nivell i també amb el juvenil a lliga nacional, el club mereix més i a vegades pensem que no es valora prou.

 

Com es finalitzarà la temporada econòmicament?

– Malament. En aquest aspecte hi ha dues coses. Una, el rebaix de la subvenció ja comentat. Si no es recupera aquesta quantitat, que esperem que l´Ajuntament ho resolgui, aquest serà com a minim el deute del club d´aquesta temporada,un deute que no hi comptàvem ja que ens va sorprendre el rebaix en la subvenció.

En segon terme, les subvencions federatives arriben tard. Això provoca haver de demanar crèdits per poder complir amb els pagaments. A més, hi haurà les despeses del play off d´ascens a segona divisió. 

 

Comunicació Club Manresa Futbol Sala